O NÁS » SLOVNÍK POJMŮ
Slovník pojmů

ALLANTOIN je organická sloučenina (chemicky čistá látka) s výraznými regeneračními schopnostmi využívanými ve farmakologii a kosmetice.

ALOE VERA (Aloe pravá nebo také Aloe barbadensis) je sukulovitá (vodu zadržující) bylina původně pocházející z Afriky. Tajemství Aloe Vera je ukryté v listech, které mohou být až 50 cm dlouhé. Toto tajemství, spočívající v různorodosti účinných látek, bylo objeveno pravděpodobně již před 6OOO lety a dodnes neznáme všechny účinky látek obsažených v rostlině. Hojně se využívá v medicíně a kosmetice po celém světě. Aloe Vera se používá na různá poranění (oděrky apod.), popáleniny, omrzliny, jizvy, při žaludečních či jaterních obtížích, na kožní problémy typu akné, lupénky, různé ekzémy, preventivně pro zvláčnění pokožky po opalování či koupání apod.

ARBUTIN podporuje zesvětlení pleti tím, že tlumí produkci melaninu, hyper-pigmentace (hnědé skvrny). Omezuje tvorbu "stařeckých skvrn", brání zhnědnutí pokožky po slunění a rozjasní celkový vzhled pokožky.

BETAIN se  přirozeně podílí na zadržování vody v buňkách, a tím chrání před účinky dehydratace.

CERAMIDY jsou specifickou skupinou lipidů přirozeně se vyskytujících v pokožce a vlasech. Jsou klíčové pro správné fungování pokožky. Ochraňují pokožku a udržují v ní optimální množství vody. Pokud pokožka není dostatečně hydratovaná, křehne a stává se zranitelnější - propouští více škodlivývh látek. Při zpomalení obnovy kožních buněk (syntézy ceramidů) kůže vysychá a rychleji stárne. Ceramidy se dodávají do krémů proti stárnutí. Mají rychlý a dlouhodobý účinek.

E.G.F.Epidermální růstový faktor (Epidermal Growth Factor) je látka, která podporuje profileraci kožních buněk (množení buněk), prokazatelně zvyšuje počet epidermálních buněk a zároveň navyšuje tvorbu kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové - látek, které jsou důležité pro zdravou pokožku bez vrásek. EGF aktivuje kožní receptory, které stimulují obnovu buněk a následnou regeneraci pokožky, čímž omezují tvorbu vrásek.

KOLAGEN je bílkovina, základní stavební hmota pojivových tkání (které např. zajišťují optimální množství vody v organismu a mají i obrannou funkci). Kolagen obecně hraje důležitou roli při stárnutí organismu.

KYSELINA GLYKOLOVÁ má výborné schopnosti proniknout kůží, proto se používá na produkty péče o pleť. Tato kyselina se používá pro úpravu vzhledu a struktury kůže - omezuje výskyt vrásek, jizvy po akné a tlumí příznaky mnoha kožních nemocí.

KYSELINA HYALURONOVÁ je přirozenou součástí lidského těla. Vyskytuje se v mezibuněčné hmotě - dodává elasticitu pleti a chrání ji před vysoušením, a ti i v extrémních podmínkách. Díky schopnosti vázat na sebe vodu se využívá pro hydratování pokožky. Během stárnutí vytváří lidské tělo stále méně hyaluronu a důsledkem je zvrásněná a převislá kůže. Proto je důležité hyaluron stále pokožce dodávat.

MELANIN chrání pokožku před poškození světlem. Pokožka nesmí být nadměrně vystavena UV záření - nemělo by docházet k oxidaci kyseliny listové v pokožce, ale zase musí mít dostatek světla, aby mohl vznikat vitamin D. Pohlcuje především UV záření, které mění z 99,9% na teplo, a tak zabraňuje tvorbě volných radikálů, čímž chrání DNA buněk před poškozením.

MUCIN je složka nacházející se u člověka ve sliznicích a slinách. Muciny tvoří gely (sliz), sliny. Tuto složku produkuje např. hlemýžď. Šnečí sliz se využívá v kosmetice pro své regenerační schopnosti díky obsahu allantoinu, kyseliny glykolové a dalších.

SYN®-AKE je unikátní syntetická složka, jejíž výrobce získal v roce 2006 prestižní švýcarskou cenu Technology Award za její vývoj. Tato látka je velmi účinná proti vráskám. Jedná se o bezbolestnou a hlavně bezrizikovou náhražku botoxu. SYN®-AKE nahrazuje hadí jed (syntetická náhražka), který velmi rychle proniká do hlubších vrstev pokožky, kde přímo působí na kožní buňky. Tím pomáhá vyhladit mimické vrásky a uvolnit např. obličejové svaly. SYN®-AKE se používá do krémů proti vráskám. Účinek je velmi rychle patrný.